Róbert       AuraColor    

Lakásgépészet:
víz-villany-riasztó-fűtés-klíma

A "nagy vízszerelési" vita: az idomok fajtája és a csövek vonalvezetése.

Egyik tábor a presszelt idomokra, hőszigetelt csövekre esküszik, a másik tábor meg a kulcsos idomokat használja inkább, miközben hanyagolja a csövek hőszigetelését. Mondhatni, lazább felfogású.
Azon már talán túl vagyunk, hogy a csövek vonalvezetése hagyományosan szögletes, függőleges és vízszintes beosztású. Ma már a legrövidebb ésszerű utat választjuk a csövezési vonalvezetésnek.
Valójában a szögletes vonalvezetést mindössze a lelkünk kívánja, hogy a németes kultúránk szerinti rend érzetünk lehessen. Valójában sem az áram, sem a víz nem igényli a szögletes vonalvezetést!
 Ma már, többen is vagyunk, akik a költséghatékonyságot követő világunkban, alapvetően a legrövidebb ésszerű vonalvezetést használjuk. Egyeseknek ez a KÁOSZ érzését adja. Ők kérhetik a németes, szögletes vonalvezetést. Nekik egy kis plusz pénzért csinálhatok olyat. Nekem mindegy hogy vezetem. Ahogy az ügyfél számára megnyugtató, az a SZABVÁNY.
Bizonyosak lehetünk benne, hogy akár ilyen németes reneddel is elkészíthetjük Önnek, ha azt igényli. Csakhogy, drágábbra jön majd ki. A hosszabb vonalvezetés hosszabb vezetékeket, több sittet eredményez.
Ha azt igényli, kérje úgy, s úgy csinálom.

A presselt idomokat többnyire géppel, néha szorító fogóval préseljük rá a csővégekre.
A kulcsos idomokat, mint neve is mutatja, kulccsal szorítjuk rá a csővégekre.

Azon már talán túl vagyunk, hogy a csövek vonalvezetése hagyományosan szögletes, függőleges és vízszintes beosztású. Ma már, általában a legrövidebb ésszerű utat választjuk a csövezési vonalvezetésnek. Ez a villanyvezetékekre is vonatkozik.

A vonalvezetés ma már nem németesen "kockás"...

LakásVillany szerelés

A méretezésnél látszólag kialakult a konszenzus, hogy a világítás 0.75, a konnektorok 1.25,  a konyhai sütők, főzőlapok 2.5, az indukciós főzőlapok 4-es vezetékekkel szerelődnek.
De ezen méretezésen kívül bármin el lehet vitatkozni. És persze a másik szemlélete, a másik véleménye az a kontár, értelmetlen, a másik mester a "MEKKELEK". 
 A régi csövezős villanyszerelésnek legalább kétszeresébe kell kerülnie. Lásd a letölthető Excelt. 
Ha nem bízik a saját józan ítélőképességében, műszaki ellenőrt kell fogadni, aki előre megmondja a kivitelezőnek, mit hogy csináljon, mi az elvárt műszaki tartalom.

Összefoglalva: Én vállalom a "Tesco gazdaságos" kissé pejoratíve szemléletet, miszerint a fölöslegesen elköltött pénz helyett inkább "csokit" vegyünk, finomat :) Ez nem zárja ki, hogy egyéb igények szerint is tudjak dolgozni. Ugyan jobban szeretek a sodrott vezetékekkel dolgozni, de az Ügyfél, vagy műszaki vezetője kérésére meg tudom csinálni, merev vezetékekkel is.
Ugyanakkor, elismerem, tudom, számtalan más szempont is létezik, igény esetén azoknak is megfelelhetek.

Amit viszont nagy komolysággal kell vegyünk: a kiállások helye. 
Ez határozza meg a későbbi felhasználói élményt. Ha nem ott vannak a kiállások, ahol a napi élethez lenniük kell, sok bosszuságot okozhat.
A kállások helyét csakis Ön határozhatja meg, az szerint milyen életet, milyen berendezést tervez ott megvalósítani.
Nyilván vannak kialakult szokások, ezekről beszéljünk. Mesélhetek, mások hogy csinálják, de ez csak egy konzultáció, dönteni mindegyikről Önnek kell.
Minden kiálláshoz tartozik egy X a legközelebbi saroktól, J azaz jobbról, bagy B tehát ballról. Es hát egy Y a padlótól való magasság. A szerelvény középpontja centiben mérve.